:: Pfeifer Heavy Machinery ::
Trotse collega's sinds
2008
Gespecialiseerd in
Reparaties
Houden van
Sleutelen aan machines
Geschreven door onze redactie

De ene dag werk je aan een hoogwerker, de andere dag aan een verreiker. Kortom, elke dag een andere uitdaging. Die afwisseling maakt het werk interessant!

Marco is monteur binnendienst/buitendienst en werkt “een goeie” 9 jaar bij Pfeifer Rentals & Sales. Hij doet reparaties aan van alles en nog wat en studeerde landbouw mechanisatietechniek in Apeldoorn.

Bas “De Bendeleider” is monteur binnendienst/buitendienst en werkt zo’n 13 jaar bij Pfeifer Heavy Machinery. Hij doet in feite hetzelfde als Marco en iets meer randzaken als het maken van een planning en het aansturen van collega's. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de MTS in Enschede.

Hoe ziet een normale werkdag bij Pfeifer er meestal uit?

Bas: Sommige collega’s zitten om half 8 al hier in de werkplaats, sommige om 7.55 uur. Meestal doen we eerst even een bakje koffie - even bij elkaar zitten - en dan starten we om 8.00 uur. Vaak ligt er nog wel werk van de vorige dag. Soms kan er in de avond of ochtend iets tussenkomen, waardoor bepaalde werkzaamheden veranderen - zoals een storing of ander werk dat tussendoor gedaan moet worden. Negen van de tien keer beginnen we gewoon met een bakje koffie en dan gaan we weer door met de werkzaamheden van de dag ervoor. En om 17.00 uur zit de werkdag er weer op.

Marco: Mijn werkdag verschilt per dag. De helft van de tijd ben ik bezig in de werkplaats, maar als er bijvoorbeeld een storing is bij klanten dan ga ik daarnaartoe. In de werkplaats repareer ik vaak iets wat niet veel haast heeft, anders gaat iemand anders op pad. Als ik op pad ga, ga ik meestal alleen. Tenzij het specifiek werk voor twee man is - dan ga je met z’n tweeën.

Bas: Wat ik zo leuk vind aan werken bij Pfeifer, is dat je nu nog niet kunt zeggen wat je over een uur aan het doen bent.

Wat vind je zo leuk aan werken bij Pfeifer?

Bas: Je hebt hier een grote verscheidenheid aan machines, en daardoor zeer afwisselend werk. Er zijn veel verschillende merken, veel verschillende types en veel verschillende werkzaamheden. Daarnaast ben je niet alleen bezig met hydrauliek, maar ook met elektrische en motorische zaken, eigenlijk van alles bij elkaar. Als techneut kun je bij ons je hart zeker ophalen! Wat ik ook leuk vind aan werken bij Pfeifer, is dat je nu nog niet kunt zeggen wat je over een uur aan het doen bent. Sommigen kunnen daar niet tegen, maar het heeft ook wel een beetje z’n charme. Elke dag is een verrassing.

Marco: De ene dag werk je aan een hoogwerker, de andere dag aan een verreiker. Kortom, elke dag een andere uitdaging. Die afwisseling maakt het werk interessant. Wat ik specifiek het leukste aan mijn werk vind, is om onderweg een storing op te zoeken. Dat is de grootste uitdaging, want daar zit de meeste druk achter. Wanneer de klant opbelt dat een gehuurde machine niet werkt, proberen we dat probleem eerst telefonisch op te lossen. Als dat niet lukt rijden we erheen. Is het een bedieningsfout of is de machine stuk? Daar proberen we dan onderweg al achter te komen.

Wat maakt werken als monteur bij Pfeifer anders dan bij andere bedrijven?

Marco: Omdat het werkveld bij Pfeifer zo breed is, moet je veel kennis hebben, maar krijg je ook wel de tijd om kennis te ontwikkelen. Dat is wel echt een groot voordeel van werken bij Pfeifer ten opzichte van werken bij andere bedrijven. Je doet gewoon je ding. Als je er iets langer over doet, omdat jouw storing iets moeilijker is dan die van een ander, dan doe je er iets langer over. Is het vandaag niet af, dan gebeurt het morgen. Als het maar wel goed komt. En als je het even niet weet, dan vraag je het een collega en ga je het met z’n tweeën oplossen. Dat is best rustig werken.

Bas: In andere takken van techniek heb je veel meer druk, want dan staat er vaak iemand achter je te hijgen dat het af moet.

Marco: Natuurlijk komt het wel eens voor dat iets gelijk opgelost moet worden, maar 9 van de 10 keer kun je gewoon rustig werken. Dat maakt het leuk, want dan weet je wat je aan het doen bent en dat geeft ook voldoening.

Marco: Natuurlijk komt het wel eens voor dat iets gelijk opgelost moet worden, maar 9 van de 10 keer kun je gewoon rustig werken

Hoe is jullie team?

Bas: We hebben een mooi team dat veel voor elkaar overheeft. Waar de een iets niet weet kan de ander bijspringen, én andersom. Je krijgt bij Pfeifer de tijd om een storing uit te zoeken, waardoor je jezelf kunt ontwikkelen en je de volgende keer wel weet hoe het allemaal moet worden opgelost. Je doet niet maar gauw even iets om het op te lossen, maar bent ook echt bezig met de oorzaak van het probleem te zoeken. 

Waar gaan jullie dan heen voor storingen?

Marco: Door heel Nederland lossen we storingen op. Af en toe gaan we ook naar Duitsland of België. Ik ben net terug uit Enter, vorige week was ik in Groningen en morgen ga ik naar Zierikzee. Ik vind dit erg leuk om te doen, maar als je dat minder leuk vindt kan je ook gewoon voor kiezen om de hele week op de werkplaats werken.

Wat zijn bijzondere projecten of machines waar jullie aan hebben mogen werken?

In koor: Bahrein 3800

Bas: Elk jaar hebben we wel een bijzonder project. Zo zijn we een aantal keren naar Bahrein geweest voor reparatie, onderhoud en het opzetten van een werkplaats daar. Dat zijn wel de leuke dingen om te doen. Nu hebben we bijvoorbeeld een Terex cc3800 rupskraan staan. Dat is een bijzonder type kraan, die een vrij hoge hijslast aan kan. Daar zijn er niet zo heel veel van in Nederland. Dus dat zijn ook wel mooie projectjes als je die af en toe een keer hebt.

Marco: Natuurlijk ook nog de Liebherr LTM11200. Die werd hier bij Pfeifer ook opgebouwd en gebruikt. Aan dat project heb ik ook mee mogen werken. Bas: De LTM11200 is de grootste mobiele telescoopkraan die Liebherr maakt. Toentertijd was dit de grootste kraan ter wereld, maar dit is volgens mij niet meer zo. Marco: Ik ben ook een keer in de haven geweest om 40 machines van een schip af te halen, omdat er iets niet werkte. We hadden 8 uur de tijd om dat te doen. Dat was ook wel een leuk projectje. Ter info: een schip heeft een bepaalde tijd om te lossen. Hoe je het ook wendt of keert, de lading moet er dan af zijn en als deze er niet af is, dan moet je betalen. Wij hebben toen geholpen om die machines eraf te halen samen met het havenpersoneel daar. Zulke dingen komen een paar keer per jaar voor. Dat is altijd wel bijzonder. Volgend jaar kan het totaal wat anders zijn. Kortom: Elke dag is een verrassing!

Pfeifer is in de loop der jaren flink gegroeid, wat is er nog niet veranderd?

Bas: Pfeifer is een heel stuk groter geworden, maar in de werkplaats is de gemoedelijkheid niet veranderd. Doordat je nu meer collega’s hebt, heb je ook meer kennis in huis. Je hebt meer mensen aangenomen met een bepaalde expertise. Samen weten we meer. We hebben meer ervaring met machines die veel voorkomen. Toch is het zo dat je af en toe nog externe bedrijven nodig hebt om problemen op te lossen.

Marco: Samen weten we meer. Samen hebben we heel veel kennis in huis

Marco: Een goede vraag. Hier moest ik even over nadenken. Je staat altijd stil bij een verandering, maar niet bij wat goed is aan die verandering. Wat niet veranderd is, is de rust rondom je werk. Op sommige momenten is het iets hectischer, maar over het algemeen is de werkdruk hetzelfde gebleven; Je krijgt gewoon een machine die het niet doet en die moet wel gemaakt worden. Dat is precies hetzelfde als vroeger, Alleen lopen er nu een paar mensen meer die dezelfde en andere kennis in huis hebben. Wat Bas al zei: samen weten we meer. Samen hebben we heel veel kennis in huis.

Zijn er ook wel eens bedrijfsuitjes?

Marco: Jazeker! Die zijn heel verschillend! We zijn een keer op een boot geweest in Deventer. Daarmee hebben we op de IJssel gevaren. Bas: Het was een soort van partyboot met DJ, buffet en alles erbij. Erg gezellig! Marco: Ook zijn we eens met een man of 20 een weekend naar Schotland geweest. Daar hebben we op een rugbywedstrijd bezocht van de 7 nations cup en whiskeyproeverij gedaan: goed eten en drinken.

Bas: We hebben ook wel eens “gewoon” een barbecue op een vrijdagmiddag hier bij Pfeifer. Eigenlijk is dat de gezelligste avond. Of dat we op een vrijdagmiddag met z’n allen friet halen.

Pfeifer zoekt nieuwe monteurs. Wat verwachten jullie van een nieuwe collega??

Marco: Dat iemand graag met z’n handen werkt, dat is het belangrijkste! Daarnaast dat diegene flexibel is. Hij of zij moet het leuk vinden om breed ingezet te worden. Je hebt hier verschillende taken, dat moet je wel leuk vinden. Als je iets (nog) niet beheerst, kun je dat wel leren.

Bas: Iemand met een interesse voor techniek. Je moet het leuk vinden om met hydraulische systemen te werken, maar ook met elektrische, pneumatische, mechanische en motorische systemen. Daarnaast kun je de constructie doen. Marco: En als je aandrijftechniek interessant vindt, kan dat ook nog.

Bas: Kortom: techniek in de breedste zin van het woord. Je komt hier eigenlijk alles tegen.

Marco: Als je iets niet weet, dan leer je door te doen. Op de werkplaats, of door een paar dagen cursus te doen. Als de interesse er maar is!

En qua persoon?

Marco (grappend): Niet drinken, vegetarisch zijn, dol op Schlagermuziek 😉

Bas: Dat iemand de “Achterhoekse mentaliteit” heeft: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. De een is wat rustiger, de ander is wat meer uitgelaten. Samen vorm je een mooie club. Lang verhaal kort: iemand met interesse in techniek in de breedste zin van het woord, met een goeie mentaliteit en goeie omgangsvormen.

VERHALEN VAN ANDERE COLLEGA'S

Één team één taak

Bas Broshuis
Monteur binnendienst/buitendienst

Één team één taak

Patrick Oonk
Binnendienstmedewerker